Thursday, 9 May 2013

OMG...masih wujud!!

Salam and halloo...terkezut cek!!..masih wujud rupanya myblog ini..ingt cam nak sesaje test url myblog ini kan,tapi hah ambik kau...masih bernafas rupanya..hehe..it's about 7 months i guess lame xbukak ini belog..bukan setakat buka untuk tgk je, nak jeling nak ringan kan tgn mengklik pon tada...nak update pape?oh..lagi laa tidak kan?...tapi bila tgk ada lagi rupanya, nak tergelak pon ada..esp bila bc2 balik apa yang dah tertulis disini pada masa dahulu kala ala zaman-zaman menjadi student tu, banyak sangat masa free kan, ini lah keje nya..pas update..update..hihi....

 

So, alang2 hidup lagi benda alah nie, terasa cam semangat journalist tu timbul balik..walaupon xseberapa, at least adalah jugak kan sket2...boring-boring boleh la habiskan masa mengedate apa yang patut..just for fun..untuk habiskan masa yang ada..dari melepak ke or buat pape yang dah tentu-tentu xberfaedah, baik ler kawe tulis pape kat ini belog..walaupon faedah tu xdelah nak ada sangat kan, tapi orang kata sometimes dgn menulis nie, boleh juga hilangkan stress..and boleh buat kita rasa PUAS!..sbb ini belog kita and kita ada hak mutlak ke atas nya..hehe..ok la, mcm kena STOP dulu at the moments, almaklumlah..keje kot..kalo nak mengadap benda ni 24/7 alamak xsiaplah koje den..bukan setakat koje je xsiap, mata pon bleh naik juling eh...~adios~..^-^

Tuesday, 23 October 2012

boring..

boring + ngantuk kt opis..fikiran dah xbape nak keje..kt kepala cam dh xhenti2 countdown hari nak balik kampung..raya haji..yeay!!..dpt tgk cik lembu2 dikorbankan..hehe..lagi 2 hari, good bye kota raya yang sangat memenatkan dengan terpaksa mengharungi jam tiap2 hari...sgt penat..hu3..

tgh nak tunggu meeting ngan puan Director ni, jantung pn rs dah xtenteram..tgk kiri..tgk kanan..fuh..fuh..xtau nak buat pe la kan..just prepare ape yg patut..yg len2..kite serah pada yang Maha Kuasa..mintak2 dipermudahkan segala2 nya..ameen..


Monday, 8 October 2012

..yummy..

...salam!!..last week minggu yang best sebab mcm2 jenis makanan masuk kt dalam perut ni hah!..sangat puas hati..ase nak makan tu..buat tu..ase nak makan nie..buat ni..mcm2 lah kan..maklumlah,xde pe nak buat..so, pe lagi..jom masak!..hehe..

 ..makaroni bakar plus kuah ayam..lupe nak ambik skali gambar die nye lauk kat tepi..masak asing..

 ...yang ni memang dah jadi cam makaroni berlimpahan cheese..nak habis sebungkus cheese taruk kat sini..saje lah kan bereksperimen..tapi sedap sungguh!..sbb tu lah sume rajin jek nak p habiskan yang ni je dulu...abaikan gambar yang xbape nak oke..janji ase dia sgt oke...oke!..hehe

 ...cheesy wedges lah kunun2...gaul2 sndiri jek ngan tepung gandum, serbuk kunyit, lada suluh, black pepper, garam,telur ngan sedikit air..pastu goreng!..dah siap letak cheese banyak2...aku letak thousand island ngan cili sos kimball ngan mayo jek...sedap je..QC pass!..hehe
 

 ...makaroni lagi??..tapi ni goreng punye..sekali ngan salad ngan sosej..menu sehat x?..pejam mate..dalam hati..sehat-sehat...sbb ade salad semangkuk tu hah...haha..sosej tu tengok ke ghupenya, cam takut je nak makan..asal lah hitam sgt kan..haha..tu lah namenya 'secret resepi'..nape hitam camtu??..rahsiaaaaa...kui3..credit to pika..wink..wink..

..berbbq..

...hai!!..menghabiskan masa di hujung minggu dgn acara bbq di rumah..sangat lah best!..n sgt bersemangat waja p cari arang, p cr tempat yg nak membakar tu,mengoogle rempah ratus dan mcm2 lagi lah..finally,menjadi gak idea2 kitorang nak buat bbq kat umah..haha..


 ..
dah tinggal 3 ketul baru lah ingt nak ambik2 gambo..teruje lah katakan..n sangat banyak cabaran oke!..sbb sume xpandai nak buat bara api...ingatkan senang cam nyanyi lagu awie tu je..'bara yang panas membara..sanggup ku redahi jua..bla..bla..'..kui3..rupanya..Subhanallah...tersangat lah susah!!..tapi org tua2 cakap..usaha tu kan tangga kejayaan..di mana ada kemahuan di situ ada jalan kan..so, finally bara pun jadi..ayam pun elok je membakar kat situ..tapi, kisah di sebalik tabir nak hidupkan bara tu xyah ckp lah..memang owesome!..haha..

Saturday, 29 September 2012

..menjala..

...hi!!..selamat tengah hari..sume orang buat ape ea weekend camni neh?aku xde buat pe pn..duk lepak kat umah..bgn tido pun dh tgh hr kan..bgn2 terus turun dapur tgk pe yg ada untuk dibuat brekfes..hmm..xde pe..ada tepung gandum jek ngan telur...kt dlm ht ni, 'tepung ada nie, best gak buat jemput2 di kala pagi-pagi hari camni tp betul ke pagi cik kak??cube jenguk kat luar rumah...ada nampak matahari x?haha..

tapi ada aku kesah kan?janji pagi lah bagi ku sbb aku baru bgn tido..n nak brekfes jugak!!..xkesahla matahari dah lame naik pun..hehe..so,kacau lah tepung,telur,letak bawang besar,cili, serbuk kunyit,garam n ada kobis kat dlm fridge, campur jek skali..menu diet lah jugak ni..jemput-jemput sayuran..good for our health kan...oh ye, malam td pas balik keje malas gile nak masak n nak makan nasi, i just ate salad oke!!...oh sgt lah western aku smlm kan!!..haha..

...tgh2 asyik buat jemput2, teringat lah last weekend menu brekfes aku roti jala ngan kuah kuzi oke!...rajin kan..xtaulah mimpi ape mlm sebelum tu,bgn je tido,craving for the roti jala...trn dapur tgk ada plak acuan untuk roti jala..walaweyh!!..mcm tau2 je kan..so ape lagi, terus buat checklist pe yg diperlukan,n p beli barang kat pasar...sangat teruja n terasa sgt bersemangat waja...haha..hah,ada lagi satu, rempah kuzi xde dijual kot kat kedai2 yang aku pegi..yaAllah, sangat menguji...so, nak xnak,terpaksalah mengerahkan diri untuk jadi pompuan melayu terakhir hasilkan rempah sendiri..jintan putih,jintah manis,kulit kayu manis,buah pelaga,lada hitam,sume masuk kat dalam lesung batu,tumbuklah ko kat dapur sampai jadi serbuk!..lagi pun blender kering xde,terpakselah kan!..kalu x senang,kreeeengg je dlm blender terus siap!...

...tapi hasilnye..not bad lah kan..boleh dimakan n ditelan..sedap lah jugak!..hehe..walaupun roti jala nye xberapa nak berseni,tapi boleh diterima lah...practice make perfect lah katakan..lagipun benda yang kite bukan hari2 buat kan..sekali sekali jek..kalu dh slalu buat nanti,confirm berseniiii gilew..skrg ni bab kata orang baru di level beginner..kalu dh advance len cite la kan..kui3..


Thursday, 20 September 2012

potato baked 'triok'..

...salam..happy sungguh!!..setelah sekian lame,tercapai gak hajat di hati neh nak menyiapkan potato baked ni..thanks to k.la yang  bersusah payah ajar aku resepi neh..dah lame kot kan..lastly dapat jugak buat ni last weekend..maklumlah last week kan lame sket cuti, so banyak sgt lah mase n ruang2 kosong bukan lagu najwa latif tu ea...tung tang tunag tang kat dapur,alhamdulillah menjadi lah jugak..1st tyme oke!...hehe..

for the 1st tyme..im presenting my potato baked...haha..

best x??seyesly memang best...bukan nak puji dr sndiri,but the taste was really yummylicious...no doubt!..hehe..sape yg xpercaya..bleh try buat..senang2 xde keje kat umah,blehlah godek2 barang kat dapur buat benda neh as your kudap2 di petang2 hari..untuk buat dinner pn bley...xmenyesal punyee!!..hehe

 ...lepas 10 minit, dah separuh ok..dah xbleh nak tahan2,kua je oven,terus ngap..teruje lah katakan..kui3

 ...the 2nd one, sedikit rentung, sebab ape??sbb asyik sangat menikmati yang dah tersedia..lupe sudah yang masih membakar kat dalam oven..memang membakar lah kan..cian..cik tam2 sket yang 2nd nie..tapi xpe, sbb dia nye taste still sodaappp..haha..abaikan yang dah sedikit rongak kat tepi tuh..haha..

sape2 yang teringin mencuba..selamat mencuba..memang sedap sampai menjilat alumminium..haha..xrugi pn kalu mencuba..sambil asah bakat memasak anda kan..so gooooddd!!..mcm KFC tuh..kui3..

**bak kate k.lala...name ditukar pada potato baked 'triok' sbb nye-------> tyme makan neh,kemungkinan bleh menangis disebabkan ke'yummy'an dia nye rase..sedaapp sgt2 gitu..(triok=menangis)...hahaha..pe2 jelah k.la..hihi..SELAMAT MENCUBA!...-ann-

Sunday, 16 September 2012

..RAPUH..

"Detik waktu terus berjalan...
berhias gelap dan terang..
suka dan duka tangis dan tawa..
tergores bagai lukisan..
Seribu mimpi berjuta sepi..
Hadir bagai teman sejati..
di antara lelahnye jiwa..
Dalam resah dan airmata..
kupersembahkan kepadaMu..
yang terindah dalam hidupku..
Meski ku rapuh..
Dalam langkah..
Kadang tak setia kepadaMu..
namun cinta dalam jiwa..
hanyalah padaMu..
maafkanlah bila hati..
tak sempurna mencintaiMu..
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertakhta..
Detik waktu terus berlalu..
semua berakhir padaMu..."